Geplaatst in Feest, Thema's

DE BESTE WENSEN VOOR DE KLEINE EN GROTE MENSEN!

Eindelijk mogen we ons geheimpje tonen van ons kerstknutselwerkje. De voorbije 2 weken hebben de kleuters erg hun best gedaan om een mooie kerstknutsel te maken. Onze knutselpapa had kerstbomen gezaagd  en geschuurd. Voor de gekleurde wattenbolletjes moesten er gaatjes in komen, dus geen  pizza of kaas om te schilderen zoals de kleuters eerst dachten. Met groene verf  werd de kerstboom bestempeld, maar ook de stam moest een bruin kleurtje krijgen. Dat was veel werk, maar de kleuters hebben dit mooi gedaan. De juf zorgde voor de afwerking en klaar waren onze kerstboompjes. Hopelijk krijgt het kerstboompje een mooi plekje in huis tijdens de komende feestdagen.

Onder de kerstboom liggen normaalgezien pakjes. De kleuters wilden er ook graag eentje hebben. Daarom bakte de juf kerstkoekjes in de vorm van sterren, rendieren, sneeuwmannen en kerstboompjes. Een hele zondagnamiddag kneden, vormen uitsteken, versieren en bakken. Best wel veel werk. Dan nog mooi inpakken en de pakjes voor onder de kerstboom waren klaar. Hopelijk zijn de koekjes lekker. De juf had ook nog een groot pak verwacht, maar helaas was dit ofwel te zwaar voor de kerstman of nog niet helemaal klaar. Dus we hebben nog iets te goed.

Bij Kerstmis horen kerstattributen. De juf had een hele stapel kerstmutsen in de klas gelegd zodat de kleuters kerstman konden spelen of gewoon een kerstmuts opzetten. De meeste kleuters hadden ook een kerstmuts van thuis meegebracht. We leerden over de vele soorten kerstmutsen, grote glitterstrik, rendierdiadeems, kerstboommutsen, kerstmanpakkken en nog veel meer. Ook de grappige kerstbril en de muts met baard en snor vonden de kleuters geweldig.

Wat een drukte in de klas de laatste 2 weken voor de kerstvakantie. Een kerststukje maken, een nieuwjaarsbrief aanleren en knutselen, foto’s maken, de werkblaadjes van Doremini maken. Zonder juf Wendy lukte het niet. De kleuters moesten nog gebakjes opkleven bij de juiste soort, kerstlampjes opkleven volgens een juist patroon, prenten identificeren en er dezelfde prenten op kleven met sneeuw er op. Er waren tekeningen om vrij te kleuren en we kleurden een adventskrans met 4 kaarsjes waarvan er slechts 3 mochten branden. Daarna kon iedereen een kerstboom schilderen en kerstballen stempelen met de rode verfdotter. Iedere trimester gaan de kleuters een kindje tekenen in het boekje ‘Ik kan al een kindje tekenen’. Dit boekje krijgen jullie pas mee naar huis in de laatste kleuterklas. Zo kunnen jullie de vorderingen goed zien. De oudste kleuters van de klas kregen een extra werkje om de fijne motoriek te oefenen. Ze moesten een kersttafereel natekenen over de stippellijn en er werd gelet op de juiste pengreep.

Jelle had zijn dansende en zingende Rudolf het rendier meegebracht. Die zorgde voor fijne dansmomenten in de klas. Ook de vele vertelboeken van ‘De kleine kerstman’ vonden de kleuters geweldig mooi. Het kerstverhaal ‘Het kindje in de stal’ sprak tot de verbeelding. Maria die zwanger was en Jozef, de os en de ezel. Jezus die geboren werd, de herder en de schapen én de 3 koningen. Laat jullie kleuter het verhaal thuis maar eens vertellen. Tussendoor hebben we ook de Olafklaswebsite bekeken en 1 kort kerstfilmpje van het Zandkasteel. Ons themakoffertje werd weer aangepast aan het thema. Bij alle leuke spulletjes vertelde de juf een verhaaltje. De kleuters waren gefascineerd door de raceauto met de kerstman in. Dat hadden ze nog nooit gezien. Maar als Rudolf moe is of de kerstman moet ergens heel dringend zijn, dan kan je hem soms met zijn raceauto zien.

We oefenden nog enkele dansjes voor de kersthappening die woensdag doorging op de speelpaats. Dan konden de ouders, grootouders, familie, buren … naar het kerstspel komen kijken. Het was weer een mooi moment van samenzijn op de speelplaats. Iedereen kon mee dansen en de leerlingen van het lager onderwijs hebben het kerstspel mooi opgevoerd. Sebastiaan speelde voortreffelijk op zijn trompet. Bedankt aan de mensen van het toneel om het kerstspel aan te leren en de kerststal op te bouwen. Het oudercomité ‘Vree Wijs’ zorgde voor warme choco. Een mooie kerstafsluiter op de Neder. Wim Hellinx, de papa van Ella, stond weer paraat met zijn fototoestel om alles op foto vast te leggen. Een dikke ‘dank u wel’ hiervoor! De foto’s kunnen jullie hier bekijken: https://photos.app.goo.gl/aJKLQK6ZeznXi3r6A

De juf vond nog een grote kartonnen doos die dienst gedaan had bij het kerstspel. Ideaal om in de klas een speelplekje mee te maken. De kleuters vonden dit geweldig en maakten er een slaap- en speelplekje van. Nog enkele kleine raampjes erin en ze hadden een speelhuis.

De laatste schooldag voor de kerstvakantie is er traditiegetrouw een kerstfeestje met engeltjespasta en bolognaisesaus. Terwijl de juf aan de kookpotten stond, konden de kleuters met juf Wendy spelen in de klas. De tafel werd mooi gedekt en smullen maar. Al snel waren er bij alle kleuters rode sausmondjes te zien, zo grappig! Blijkbaar was de engeltjespasta zo lekker dat de kleuters maar bleven eten en dus ‘s middags geen honger meer hadden. De kakilimonade en de toverdrank maakten het feest af.

Tot slot nog een hele dikke ‘dank u wel’ voor de vele kerstgeschenkjes. Maxime bakte zelf superlekkere en mooie koekjes, Jelle had lekkere chocolaatjes bij, juf Marlies trakteerde met pralines, Ella verraste de juf met geurige spulletjes van Rituals en Ella-Noor had een grappige kerstman bij. Celia kwam met haar ouders naar de kerstverlichting kijken bij de juf en had een mooi chocoladen rendiertje bij. Ook een dikke ‘dank u wel’ voor alle mooie wenskaarten. In de klas staat een supergrote Olafbrievenbus en we hopen die vol te krijgen met meer dan 2000 kaartjes. Ook de gele brievenbus op de gang mag gebruikt worden én de rode brievenbus aan de school. De juf komt tijdens de vakantie alle dagen naar de Neder in de hoop telkens een volle brievenbus te vinden. Dus lieve mensen … Veel kaartjes, tekeningen, pakjes … posten in ‘t Nederwijsje en zeker niet vergeten de flyer te delen met vrienden en kennissen. We hebben ook al enkele mooie foto’s gekregen van kleuters met onze flyer. Wie stuurt ons nog mooie of grappige foto’s met de Olaf-flyers?

De laatste grappige uitspraken van 2018:

  • Een kleuter zei:”Juf, Maria is niet zwanger. Die heeft een baby in haar buik, daarom is die zo dik.”
  • Een kleuter vroeg:”Juf, waarom heeft dat kindje een piano aan?” De kleuter bedoelde eigenlijk de pyjama.
  • Een kleuter zei:”Juf, onze terremeter is bij ons thuis kapot.” De juf vroeg wat dat was en de kleuter antwoordde:”Zo waar ge ziet welk weer het is en dan moet ge uw jas aandoen als het koud is.”
  • In het verhaal stond ‘De kerstman woont in het noorden’. Een kleuter vroeg:”Juf, waar is dat?” “Heel ver weg” antwoordde de juf. De kleuter vroeg:”Is dat in België?” De juf verschoot en zei:”Neen, dat is nog veel verder weg.” De kleuter zei:”Ja, ik woon in Hoeselt op de Neder en in België. Maar gij woont alleen in België zegt mijn mama.”
  • Een kleuter zei:”Juf, ik lust geen pasta.” “Maar het is engeltjespasta” zei de juf waarop de kleuter zei:”Ah, die lust ik wel!” Waarop een andere kleuter zei:”Dan kunt ge leren vliegen.”

Kerstmis

Nu de kerstknutselwerkjes mee naar huis zijn gegaan, kunnen we eindelijk de foto’s posten hoe we deze gemaakt hebben. Van de rode sausmondjes was niets meer te zien toen de kleuters naar huis gingen, maar gelukkig hebben we hier ook foto’s van gemaakt zoals jullie hier kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie nog enkele filmpjes bekijken van in de klas en op de kersthappening:

https://photos.app.goo.gl/UR5EfjENCdRXV4UX8

Groetjes van juf Lutgarde

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s