Geplaatst in Thema's

LIEVE SINT EN ZWARTE PIET, VERGEET DE FLINKE KINDJES … MAAR OOK DE JUFFROUW NIET!

De week ging van start met een mooi boek over de Spiekpietjes. Deze kleine Zwarte Pietjes zijn wel heel bijzonder. Ze hebben een mooie blauwe muts, een blauwe jas, rode kousen en een blauwe korte broek. Maar het voornaamste zijn de ‘snelle’ loopschoenen en de GSM. De juf vertelde uitvoerig het verhaal van de Spiekpietjes en we ontdekten ook dat er in onze klas een Spiekpiet zat. Op geregelde tijdstippen smste hij naar de Sint. Soms waren de kleuters te druk, soms werkten ze niet door … Ja ,de Sint weet nu alles. Daarom doen de kleuters extra goed hun best. Iedere dag opnieuw gaan de kleuters op zoek naar de nieuwe verstopplaats van de Spiekpiet. Je kan het zo gek en gevaarlijk niet bedenken. De juf brengt ook telkens een nieuw vertelboek mee over die Spiekpieten. De kleuters kijken er naar uit. Wat zijn dat grappige en leerrijke verhalen. We leerden zo de kleuren en hoe de pieten zich moeten aankleden.

Onze speelgoedboekjes kwamen goed van pas in de speelbak. Wat boekjes, gewone  en gekke scharen, enkele bakjes om de knipsels in te doen en de kleuters waren een hele dag actief bezig met papier en scharen. Al was dit voor de meeste kleuters een bijzonder moeilijke opdracht. De vele knipsels mochten de kleuters daarna opkleven bij een grappige Sinterklaas.

In de klas stond er opeens een echte schoorsteen. De juf vertelde aan de kleuters dat ze die in bruikleen gekregen had om te oefenen. De kleuters begrepen nu ook waarom ze ‘oefenpakjes’ mee naar school moesten brengen. Dit zijn lege doosjes die mooi verpakt zijn en waarmee de Pieten moeten oefenen. Eerst 1 pakje nemen, dan op het dak klimmen en als laatste het pakje in de schoorsteen gooien. Om het nog leuker te maken, mochten de kleuters een pietenmuts opzetten. De hele dag door werd de schouw gevuld en ook weer leeg gemaakt. Maar wat gek. Eén van de pakjes maakte een geluid. Jelle kon zich niet bedwingen en maakte het pakje vlug open, want hij wist dat mama er een verrassing in gestoken had. Super, bedankt voor de lekkere smarties. Al snoepend kleuren leren mag af en toe eens.

Onze mooie ‘mijterkroon’ werd met Pieten- en een Sintsticker afgewerkt. De kleuters tellen nu de dagen af tot 6 december. De stoomboten werden piekfijn tot in de details afgewerkt en ons lied voor Sinterklaas werd dagelijks geoefend. Er waren ook nog tekeningen om te kleuren voor Sint en Piet. In de Doremini waren er nog heel veel werkjes zoals het behang stempelen van de slaapkamer van de Sint, het kasteel kleuren en er een Piet bij kleven, de kleine prenten terug vinden op de grote prent en verbinden, de Pieten rood en blauw kleuren in en buiten het pietenhuis, de kamers van de Pieten juist verfdotten … Amai, we hebben ons best moeten doen!

De Sint had deze week ook gezonde dingen gebracht zoals appelen, mandarijnen, okkernoten en pindanootjes. Sommige kleuters herkenden de ‘apennootjes’ en de juf vroeg wie er allemaal een aapje kon nadoen. Dat was lachen geblazen. We maakten dan ook een gezonde eet- en speelbak in de klas, want zoiets gebeurt niet vaak.

De kleuterverkleedkleren van Sinterklaas en Zwarte Piet werden ook weer boven gehaald. Eerst mochten de kleuters de echte kleren passen uit het verhaal van Minipiet wordt Minisint. Daarna mochten ze met de speelverkleedkleren van Piet en Sint spelen. Maar ook de staf mocht niet ontbreken. De schoorsteen, de knipbak, het bureau van de Sint, de verkleedkleren … De kleuters genieten en leren veel in ons Sintklasje.

De meisjes waren deze week ook heel actief in de kappershoek. Iedereen wilde staarten of vlechtjes. Gelukkig kan juf Wendy dit heel goed en konden de kleuters trots poseren met hun nieuwe look.

Een hele dikke ‘dank u wel’ aan Jonas en zijn ouders voor de leuke Olafagenda. Zo zie je maar, Olaf blijft zelfs de grotere leerlingen nog aanspreken. Ook een dikke merci aan Lydia en pap. Zij hadden deze week niet 1, maar 2 schoenen gezet voor de juf. De Sint was heel gul geweest met 3 zakken lekkere snoepjes die we eerlijk zullen delen. Ook Celia had een chocolaatje van de Sint gekregen voor de juf. Maar dit hebben we vakkundig verstopt in de klas voordat meester Steven het kan opeten. Nu nog een laatste week spel- en speelplezier voor de komst van de Sint.

Grappige uitspraken:

  • De juf vroeg wie er al een schoen gezet heeft. Eén van de kleuters zei:”Ik niet” waarop de juf vroeg:”Ben je dan niet flink geweest thuis?” De kleuter antwoordde:”Jawel, maar ik moet van mama mijn sloefen zetten.”
  • Een kleuter zei:”Dat zijn apennootjes” waarop een andere kleuter vroeg:”Wie is dan de aap?”
  • Een kleuter vroeg:”Juf, hoe heten die fruiters weer?” Dat zijn mandarijnen. Waarop een andere kleuter zei:”Neen, dat zijn maderinnen.”
  • Een kleuter zei:”Juf, de meester mag van mijn mama geen sjoeklaat meer nemen, anders is mijn mama boos hoor.”

Neem zeker een kijkje onder dit bericht, want daar kan je de nieuwe kalender van december vinden.

Oefenpakjes Sinterklaas

Tientallen en tientallen pakjes liggen er in de klas. Zo kunnen onze minipietjes goed oefenen om de pakjes in de schoorsteen te gooien zoals jullie op de foto’s kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 6 filmpjes bekijken van onze Sintjes en Pietjes:

https://photos.app.goo.gl/Sxps3T633ZJ9AEzs5

Groetjes van juf Lutgarde

Advertenties

Een gedachte over “LIEVE SINT EN ZWARTE PIET, VERGEET DE FLINKE KINDJES … MAAR OOK DE JUFFROUW NIET!

  1. Vandaag komen onze kapoenen thuis met een super mooie stoomboot en een prachtige mijterkroon én een grote snoepzak.
    De voorbije weken zijn een feest voor de kleuters geweest. Zeker met het paard in de klas met zijn vuile poten. De schoorsteen met de pakjes, de Sinthoek met de brillen. De verkleedkleren. Iedere dag hoorden we wel iets nieuws. Echt de max!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s