Geplaatst in Thema's, Uitstapjes

SINTERKLAAS KAPOENTJE, GOOI WAT IN MIJN SCHOENTJE …

Om het thema ‘Sinterklaas’ optimaal te kunnen inzetten, had juf Lutgarde een afspraak gemaakt bij Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Sint was blij om de juf nog een keertje terug te zien. Hij kon in zijn grote boek lezen dat de juf ‘s morgens altijd heel vroeg in school is om te werken. Hij zag ook dat ze ‘s avonds vaak als laatste de deur sluit en dat het klasje er altijd pico bello uitziet. 
Wat hebben die kleuters en de mama’s en papa’s geluk met zo’n juf, want ze kunnen op de klaswebsite zien wat er allemaal te beleven valt.  Ja, de Sint volgt de klaswebsite en kon alleen maar goed nieuws brengen over de juffen. Want ook juf Jannicke verdient een ‘Pietenpluim’ voor het vele werk op die Olaf-klaswebsite. Vandaar dat hij een speciaal cadeautje voor de juffen had meegebracht namelijk een heel mooi vertelboek van Guy Daniëls met de titel ‘Minipiet wordt Minisint’. Sint schreef er nog een leuke boodschap in en zei dat de juf wel 2 schoenen mocht zetten, want snoeppiet zou een keertje langskomen. We moesten oppassen met Meester Steven, want die eet alle snoepjes op en dat mag niet. De Pieten zullen vanaf nu extra goed opletten in de 1ste kleuterklas. Juf Lutgarde was heel blij met de vele complimentjes van de Sint en zijn Pieten, de schoenen werden gezet en het boek werd deze week voorgelezen.

We startten de week met het boek ‘Is Sinterklaas de baas?’. In dit mooie boek konden de kleuters samen met de juf kennismaken met de Sint en zijn vele Pieten én Minipiet. Er staat een Sint-interview in, de identiteitskaarten van de Pieten, enkele recepten, leuke foto’s, de kamers van de Sint en de Pieten … Echt de moeite om aan Sinterklaas zo’n boek te vragen om thuis in te kijken en te lezen. De kleuters bleven geboeid kijken en luisteren. Ze mochten deze week zelf boeken meebrengen aangezien het voorleesweek was. De juf probeerde dit wel zoveel mogelijk te kaderen in het thema van Sinterklaas. Alle boekjes werden bekeken en besproken en verteld of voorgelezen. De kleuters mochten ook zelf vertellen bij hun eigen boek. Een ganse dag al spelend taal verwerken. Meester Jos maakte zich ook vrij om het boek ‘Minipiet wordt Minisint’ voor te lezen. De kleuters vonden dit een hele beleving en luisterden aandachtig naar het verhaal. Bedankt meester Jos! De kleuters hadden goed geluisterd want ‘s anderendaags konden ze het verhaal grotendeels navertellen.

De juf maakte samen met de kleuters een mooi Sint- en Pietentafereel op de kast. Dit vonden ze zo leuk dat er al vlug enkele stoelen aan de kast stonden om alles grondig te kunnen bestuderen. De kleuters kijken en vertellen er de gekste verhalen bij. Ze praten tegen de Sint en zijn Pieten. Ze vertellen wat ze willen bestellen en vragen wanneer ze hun schoen mogen zetten. Super! De vlaggen maakten de wasdraad een beetje kleurrijker. De kleuters maakten een Sinthanger en kleefden er leuke stickers op.

Zoals afgesproken zette juf Lutgarde niet 1, maar 2 schoenen en inderdaad. ‘s Anderendaags lagen er noten en mandarijnen, appeltjes, guimauves, chocolade, speculaasjes, spekjes, chocoladen centen en nog veel meer op de kast. Af en toe mogen we daar eens van snoepen, maar we bewaren ook nog wat om over te leren de komende weken. Want de gulden regel in de klas is altijd ‘samen spelen, samen delen’ en dit geldt ook voor de snoepjes en fruitjes van de Sint. Maar oei… Zwarte Piet had er ook een roe bij gelegd voor meester Steven en een briefje. Dus opgepast!

De kleuters mochten werken in de Doremini. Het kruis van de mijter werd mooi geel gekleurd. Deze mijter gaan we volgende week verwerken in een heuse Sintkroon die de kleuters mogen opzetten als de Sint en zijn Pieten in de school op bezoek komen. De juf zal zorgen voor de afwerking en de diamanten! We kleurden een mooie tekening voor de 60ste verjaardag van juf Mieke. Een dikke proficiat gewenst. Alle kleuters kregen een zakje Haribo-snoepjes om thuis op te eten. Bedankt! Onze stoomboot maken is een hele klus, maar de kleuters zijn echt gemotiveerd. Ze vinden de boot prachtig. Dus deze week werd de andere zijde van de stoomboot zwart geschilderd met een grote verfdotter. De kleuters deden echt hun best en de boot gaat fantastisch worden. En … één van de kleuters zei:”Juf, in de stoomboot van de Sint liggen er altijd pakjes en snoep”. Dus wie weet wat de Sint gaat brengen. Maar een stoomboot zonder Sint en Piet, dat kan toch helemaal niet. Nog een geluk dat deze prenten in Doremini stonden, maar ze waren echt moeilijk om in te kleuren. Dus heeft de juf wel even moeten helpen door met een stift de contouren al na te tekenen. De kleuters hebben dat toch weer mooi gedaan.

Zoals ieder jaar mochten we ook nu weer een brief schrijven naar de Sint en zijn Pieten. Postpiet had de juf een seintje gegeven dat hij op dinsdagnamiddag de rode brievenbus aan de kerk op de Neder kwam leegmaken. Alle kleuters brachten van thuis al een brief of tekening in een briefomslag mee. Hierop moet het juiste adres van de Sint en de afzender staan. Een postzegel hoeft niet voor de Sint. In de klas maakten we dan nog een grote brief voor Olaf en alle kleuters. Daarna gingen alle juffen en kleuters samen naar de brievenbus. Hopelijk heeft Postpiet alle brieven netjes aan de Sint gegeven en hopen we ook post terug te krijgen.

En wat zagen we op donderdag? Postpiet had een mooi bureautje ingericht in onze klas. Hier kunnen de kleuters tekeningen kleuren voor in hun schoen, schrijven in een boek voor de Sint, stickers kleven, stempelen met echte Sint- en Pietenstempels en knippen uit de vele speelgoedboekjes die de kleuters meegebracht hebben. En geloof het of niet … Er lagen pietenmutsen bij met een mooie pluim, 2 leuke brilletjes zodat de kleuters nog beter kunnen zien om te kleuren, stiften en stylo’s.

Tijdens het godsdienstmoment vertelde de juf het verhaal van de Heilige Nicolaas  op kleuterniveau. Dit werd dan het verhaal van Nicolaas en buurman Piet. Geweldig hoe de kleuters ‘s anderendaags dit verhaal konden navertellen en er nog een eigen toets aan gaven, want Piet was dakwerker en keek van achter de ‘kornis’. De juf kon het zelf zo niet bedenken. We zongen deze week van ‘Sinterklaas kapoentje’, ‘Sinterklaasje bonne bonne bonne’, ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en ons nieuwe lied ‘In het Sinthuis’. Wat kunnen die kleuters mooi zingen. De muziekpiet was alvast heel tevreden over de zangkwaliteiten van de kleuters.

Vrijdag, de laatste dag van de week. Tijdens het onthaal zag één van de kleuters plots een klein Pietje zitten. Was dat Minipiet? Neen hoor. Sint stuurt ieder jaar ook honderden Spiekpietjes naar ons land. Boven op de vensterbank zat hij te kijken. Sint had ook het boek over de Spiekpietjes erbij gelegd zodat de juf kon vertellen wat die kleine Pietjes allemaal doen. Spiekpiet mag je nooit vastnemen, je mag er alleen maar naar kijken of dingen aan vragen. Hij heeft ook altijd zijn loopschoenen aan om snel naar de Sint te kunnen crossen of snel naar een ander verstopplekje te lopen en zijn gsm houdt hij altijd in zijn rechterhand. De kleuters waren overdonderd door het verhaal en de Spiekpiet. Benieuwd waar hij zich maandag zal verstoppen. We hebben hem vandaag alvast enkele keren naar de Sint zien telefoneren, maar we weten niet waarom.

Sinterklaas

Als volleerde Sinterklaasjes werken de kleuters druk aan het bureau van de Sint om brieven te schrijven en te stempelen. Met een bril op gaat dat eens zo goed zoals jullie op deze foto’s kunnen zien. Op het einde van de fotoreeks kunnen jullie 3 filmpjes bekijken van de Sintsfeer in de klas alsook van een dansje van het grootouderfeest (waarvoor dank aan de mama van Jelle):

https://photos.app.goo.gl/x25bXSdKVqbpc2yJ6

Groetjes van juf Lutgarde

Een gedachte over “SINTERKLAAS KAPOENTJE, GOOI WAT IN MIJN SCHOENTJE …

  1. Dag juf, wat fijn dat de Sint de klaswebsite ook volgt en al dat werk waardeert. Het is ook echt de moeite om te kijken. Ik hoop dat alle kleuters braaf geweest zijn en hun schoen mogen zetten.
    Ik zie alvast dat ze weer iets moois aan het maken zijn.Veel succes!

    Like

Plaats een reactie